Si të eksfoloni fytyrën tuaj për një lëkurë të shëndetshme dhe rrezatuese
news

Si të eksfoloni fytyrën tuaj për një lëkurë të shëndetshme dhe rrezatuese

Mësoni si të pastroni fytyrën dhe qafën siç duhet me eksfoliantët kimikë si acidi salicilik dhe acidi glikolik.

Megjithëse mund të duket opsionale në shikim të parë, një nga hapat më të rëndësishëm në çdo rutinë të kujdesit të lëkurës është eksfolimi i butë. Eksfolimi i rregullt i lëkurës, qoftë me një pastrim sheqeri apo pastrues me acid salicilik, është një nga mënyrat më të mira për të arritur një lëkurë të lëmuar dhe të shndritshme. Dhe ka mënyra të ndryshme për ta bërë këtë, në varësi të shqetësimeve dhe qëllimeve tuaja për kujdesin e lëkurës. Këtu, mësoni se çfarë realizon eksfolimi, çfarë mund t'i bëjë lëkurës dhe si të eksfoloni lëkurën për të marrë rezultatet më të mira.

Çfarë është eksfolimi?

Ndërsa lëkura natyrshëm heq qelizat e vdekura të lëkurës, ky proces mund të ngadalësohet me kalimin e moshës. Këto qeliza të vdekura të lëkurës mund të kontribuojnë në shfaqjen e lëkurës së thatë, pasi ato janë nënshtruar dëmtimeve më të mëdha mjedisore. Eksfolimi i butë është procesi i largimit të atyre qelizave të vdekura të lëkurës nga sipërfaqja e lëkurës, e cila nga ana tjetër zbulon lëkurën e re, me pamje të shëndetshme.

Si të eksfoloni lëkurën

Ekzistojnë dy metoda kryesore për eksfolimin e lëkurës, eksfolimi kimik dhe eksfolimi fizik. Eksfolimi kimik përdor komponime kimike si acidet, të tilla si acidet alfa hidroksi dhe acidi beta hidroksi, ose enzima për të tretur qelizat e vdekura të lëkurës. Jo të gjitha acidet krijohen të barabartë - acidi glikolik, një lloj acidi alfa hidroksi, mund të ndihmojë në qetësimin e inflamacionit dhe të shërbejë si një antioksidant, ndërsa acidi salicilik, një acid beta hidroksi më i njohur në produktet e akneve, është në të vërtetë i tretshëm në vaj dhe punon për të pastruar nga poret e bllokuara.

Më pas, ka eksfolim fizik, i cili përdor një material gërryes për të fshirë qelizat e vdekura të lëkurës. Ky lloj eksfoliuesi i fytyrës përfshin pastrime eksfoliuese, të tilla si pastrime me sheqer dhe furça për fytyrën.

Ndërsa mund të zgjidhni cilëndo metodë që preferoni për të eksfoluar lëkurën, disa udhëzime mund t'ju ndihmojnë. Për ata me lëkurë të thatë, lëkurë të ndjeshme ose lëkurë të prirur ndaj akneve, një eksfoliues i butë kimik si pastrues me acid salicilik përpunon butësisht strukturën e lëkurës për ta zbutur dhe lëmuar me acarim minimal. (Skrabet eksfoliues mund të jenë shumë irritues për këto lloje lëkure dhe mund të jetë e vështirë të kontrollohet niveli i intensitetit kur e fërkoni me dorë në lëkurë).

Nëse keni lëkurë të yndyrshme, merrni parasysh një eksfoliues, të tillë si tonik me acid glikolik ose pastrim me sheqer. Si eksfoliantët kimikë ashtu edhe skrabët eksfolues janë një mënyrë e mirë për të lëmuar dhe ndriçuar pamjen e lëkurës.

Kur duhet të eksfoloni lëkurën?

Duhet ta bëni eksfolimin e fytyrës pas pastrimit dhe para se të aplikoni serumin dhe hidratimin e fytyrës. Rekomandohet eksfolimi i përditshëm, për sa kohë që metoda juaj e zgjedhur e eksfolimit është e butë.

Megjithatë, në përgjithësi, sa më agresiv të jetë eksfolimi juaj, aq më rrallë duhet ta bëni atë – kështu që dy ose tre herë në javë mund të jenë të mjaftueshme për një pastrim të fuqishëm eksfolues. Nëse lëkura juaj ndonjëherë duket e kuqe ose ndihet e shtrënguar ose e pakëndshme, bëni një pushim nga përdorimi i eksfoliatorit të fytyrës derisa të kthehet në normalitet.


Burimi: Lancôme

Previous post
Si të krijoni qerpikë me pamje më të gjatë
Next post
Gabimet që mund t'i bëni në kujdesin e lëkurës