Çfarë i shkakton thinjat në flokë?
news

Çfarë i shkakton thinjat në flokë?

I keni vënë re thinjat tuaja të para? Ne jemi mësuar që në moshë të re se shumica e njerëzve kanë flokë të thinjur me kalimin e moshës. Ndërsa mund ta keni pranuar këtë si një fakt pa diskutim, shanset janë që në një moment të keni pyetur veten se çfarë i shkakton thinjat. Dhe nëse shkaqet e thinjave janë diçka për të cilën keni qenë gjithmonë kurioz, ju jeni me fat! Më poshtë, ne po u përgjigjemi disa pyetjeve të vështira që mund të keni rreth arsyes se pse po thinjeni – duke përfshirë nëse stresi shkakton apo jo flokë gri.

ÇFARË I SHKAKTON THINJAT?

Pse flokët bëhen gri? Ka më shumë se një faktor që mund të kontribuojë në fillimin e thinjave.

Flokët e thinjura Shkaku #1: Reduktimi ose mungesa e melaninës.

Para se të zhytemi në detaje për këtë, le të kemi një mësim të shkurtër shkencor. Melanina dikton ngjyrën e flokëve tuaj dhe ashtu si përzierja e ngjyrës, sasia dhe kombinimi i melaninës përcakton ngjyrën e flokëve tuaj. Flokët e thinjura janë rezultat i reduktimit të melaninës, e cila është pjesërisht për shkak të rënies graduale të numrit të qelizave burimore që maturohen për t'u bërë qeliza që prodhojnë melaninë me kalimin e moshës, ndër faktorët e tjerë.

Flokët e thinjura Shkaku #2: Stresi.

Të gjithë kemi qenë atje – të stresuar nga puna, provimi ose jeta në përgjithësi deri në pikën ku menduam se flokët tanë do të thinjeshin menjëherë. A ka të vërtetë pas kësaj? Rezulton se ka - në një masë. Sipas klinikës Cleveland, shanset janë që flokët tuaj të mos humbasin ngjyrën e papritur nga stresi ose frika. Thënë kjo, stresi mund të shkaktojë thinja graduale dhe afatgjatë. Klinika Cleveland thekson se studiuesit duke ekzaminuar flokët gri kanë gjetur prova se radikalet e lira – kimikate të dëmshme që mund të shkaktohen nga stresi, si dhe faktorë të tjerë – mund të jenë përgjegjës për shkatërrimin e qelizave burimore që prodhojnë pigment. Megjithatë, Klinika e Cleveland vëren se nuk ka asnjë provë përfundimtare të rolit që luan stresi në procesin e thinjave.

Flokët e thinjura Shkaku #3: Gjenet.

Siç mund ta merrni me mend, gjenet tuaja gjithashtu luajnë një rol në thinjen e flokëve tuaj. Kjo për shkak se ato ndihmojnë në kontrollin e prodhimit të melaninës, sipas Klinikës Cleveland. Një studim i udhëhequr nga studiues në Kolegjin Universitar në Londër zbuloi se një gjen specifik, IRF4, përbënte rreth 30 për qind të thinjes së flokëve. Për më tepër, një studim nga Journal of Dermatology zbuloi se tre gjene në veçanti mund të ndihmojnë në ruajtjen e një numri të qëndrueshëm të qelizave që prodhojnë melaninë.

Flokët e thinjura Shkaku #4: Pirja e duhanit.

Klinika e Cleveland thekson se shkencëtarët dyshojnë se pirja e duhanit mund të shkaktojë ndryshime kimike që dëmtojnë qelizat që prodhojnë melaninë. Për më tepër, një studim nga Qendra Kombëtare për Informacionin e Bioteknologjisë (NCBI) zbuloi një lidhje të rëndësishme midis fillimit të thinjave para moshës 30 vjeç dhe pirjes së duhanit, me duhanpirësit që mesatarisht thinjeshin tre vjet më herët se jo duhanpirësit. Megjithatë, nevojiten kërkime të mëtejshme për të ndihmuar me të vërtetë të kuptojmë lidhjen midis thinjave dhe pirjes së duhanit.

Burimi: L'Oréal

Previous post
Çfarë është saktësisht kujdesi natyral i lëkurës?
Next post
Efektet e vajit të rozmarinës në rritjen e flokëve