Çfarë është kutikula e flokëve
news

Çfarë është kutikula e flokëve

Kutikula e flokëve tuaj është më e rëndësishme nga sa mendoni.

Kujdesi për flokët është më shumë se vetëm larja dhe hidratimi i flokëve tuaj. Në fakt, kujdesi për flokët tuaj shkon përtej fijeve fizike; ajo fillon në kutikulën e flokëve.

Çfarë janë kutikulat e flokëve?

Për t'u kujdesur për kutikulën e flokëve, është e rëndësishme të kuptoni se çfarë është fillimisht. Sipas Qendrës Kombëtare për Informacionin Bioteknologjik (NCBI), kutikula e flokëve është pjesa më e jashtme e boshtit të flokëve.

“Çdo kutikulë e çdo fije individuale floku formohet nga qeliza të vdekura që mbivendosen në shtresa, duke formuar luspa që forcojnë dhe mbrojnë boshtin e flokëve”, shpjegon Colombini. “Është e rëndësishme të mbani kutikulat e flokëve të shëndetshme pasi secila prej tyre mbron shtresat më të brendshme të flokëve, gjë që ndikon në shëndetin e secilës prej fijeve tuaja.”

Si mund të kujdeseni për kutikulat e flokëve?

Kutikulat e flokëve normalisht janë të mbyllura, por gjëra të tilla si kimikatet në bojën e flokëve, uji i nxehtë, lagështia e tepërt, era dhe moti i ftohtë ndonjëherë mund të shkaktojnë që kutikulat e flokëve të hapen, duke i bërë flokët më të prekshëm ndaj dëmtimeve si thyerja dhe kërcitja.

Shëndeti i kutikulës së flokëve dikton gjithashtu strukturën e flokëve dhe sa mirë e ruan lagështinë, kështu që nëse kutikula juaj është e pashëndetshme ose lihet e hapur, flokët mund të bëhen të thatë dhe të vështirë për t'u menaxhuar. Për të shmangur që kjo të ndodhë, Colombini rekomandon mbylljen e kutikulës së flokëve.

“Vulosja, e njohur ndryshe si mbyllja e kutikulës, është mënyra më e mirë për të mbrojtur kutikulën dhe për të siguruar që boshti i flokëve të duket i shëndetshëm,” shpjegon ai. “Një nga mënyrat më të mira për të mbyllur kutikulën e flokëve është përdorimi i produkteve për kujdesin e flokëve me pH të balancuar.

Si të mbyllni kutikulën e flokëve tuaj

Hapi 1. Përdorni vazhdimisht një shampo dhe kondicioner balancues pH

Hapi 2. Përdorni një trajtim me shkëlqim gjatë dushit

Dy deri në tre herë në javë pas larjes me shampo dhe para kondicionerit, spërkateni në mënyrë të barabartë përgjatë flokëve të pastër dhe prisni një deri në tre minuta (mos e shpëlani) përpara se ta vendosni edhe kondicionerin.

Hapi 3. Mbroni fijet tuaja

Burimi: L'Oréal

Postimi i vjetër
Si të rregulloni thonjtë e verdhë dhe të njollosur
Postimi i ri
Si t'i bëni vetes një masazh fytyre