Njollat e zeza 101
news

Njollat e zeza 101

Njollat e errëta dhe njollat në fytyrë shpesh mund të jenë tregues të plakjes së lëkurës dhe të rezultojnë në mungesë të shkëlqimit dhe ton të pabarabartë të lëkurës. Nëse po kërkoni të mësoni më shumë rreth pikave të errëta dhe cilat janë disa nga shkaqet e tyre, keni ardhur në vendin e duhur.

Cilat janë disa arsye të cilat shkaktojnë njollat e zeza dhe tonin e pabarabartë të lëkurës

Njollat e errëta mund të bëjnë që ngjyra e fytyrës dhe toni i lëkurës tuaj të duken të pabarabarta – por çfarë i shkakton ato? Njollat e zeza mund të shkaktohen nga një sërë gjërash të ndryshme, por më shpesh ato shoqërohen me dëmtimin nga dielli dhe me plakjen e lëkurës.

Në tonet e lëkurës më të hapura dhe më të lehta, njollat e errëta shkaktohen më shpesh nga dëmtimi i diellit. Ekspozimi i zgjatur në diell mund të shkaktojë një rritje të melaninës (pigmenti natyral i lëkurës). Kjo rritje e melaninës bën që pigmenti i lëkurës të bëhet dukshëm më i errët. Përveç njollave të errëta, ose njollave të diellit, siç mund t'i referohemi duke u shfaqur për shkak të ekspozimit të zgjatur në diell, njollat e errëta mund të shfaqen edhe më vonë në jetë dhe zakonisht njihen si njollat e moshës. Njollat e moshës ka të ngjarë të shfaqen më vonë në jetë dhe ata me lëkurë të hapur mund të fillojnë t'i shohin ato në lëkurën e tyre shumë më herët. Një gjë për t'u theksuar – megjithëse njollat e diellit dhe njollat e moshës janë zakonisht të padëmshme – sigurohuni që t'i shikoni ato dhe të flisni me dermatologun tuaj nëse vëreni ndonjë ndryshim siç rekomandohet nga Fondacioni për Kancerin e Lëkurës dhe Shoqata Amerikane e Kancerit.

Jo të gjitha njollat e errëta shkaktohen nga dëmtimi i diellit – trauma në lëkurë si flluskat, infeksioni i lëkurës ose një plagë gjithashtu mund të lërë dhëmbëza ose njolla të errëta në lëkurë, veçanërisht për ato me ngjyrë më të errët Fatmirësisht, këto lloj njollash të errëta mund të ulen në errësira me kalimin e kohës. Vlen gjithashtu të përmendet se njollat e errëta që rezultojnë nga aknet ose puçrrat shpesh quhen hiperpigmentim post-inflamator dhe kanë më shumë gjasa të prekin ato me tone të errëta të lëkurës.

Përdorni krem kundër diellit për mbrojtjen e lëkurës dhe parandaloni formimin e njollave të zeza

Pavarësisht nga lloji i pigmentimit të lëkurës ose njollave të errëta në fytyrën tuaj - kremi kundër diellit është i domosdoshëm. Rrezet e diellit dhe dëmtimet e diellit mund të zgjasin intensitetin dhe errësirën e çdo njolle të errët dhe ekspozimi i vazhdueshëm ndaj dritës së diellit përfundimisht mund t'i lërë njollat e errëta të duken më keq. Përdorimi i përditshëm i kremit kundër diellit mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të njollave dhe njollave të reja të errëta kur përdoret me masa të tjera mbrojtëse nga dielli.

Burimi: Lancome

Postimi i vjetër
Disa truqe dhe këshilla rreth shkëlqyesit
Postimi i ri
Si të pastroni siç duhet brushat dhe blenderët e grimit