Përfitimet dhe përdorimet e vajit të arganit
news

Përfitimet dhe përdorimet e vajit të arganit

Vaji i arganit ka qenë një element kryesor i kuzhinës në Marok për shekuj - jo vetëm për shkak të aromës së tij delikate dhe të shijshme, por edhe për shkak të gamës së gjerë të përfitimeve të mundshme shëndetësore.

Ky vaj bimor me origjinë natyrale rrjedh nga bërthamat e frutave të pemës së arganit.

Edhe pse me origjinë nga Maroku, vaji i arganit tani përdoret në të gjithë globin për një sërë aplikimesh kulinarie, kozmetike dhe mjekësore.

  1. Përmban lëndë ushqyese thelbësore

Vaji i arganit është i përbërë kryesisht nga acide yndyrore dhe një sërë përbërjesh fenolike.

Përafërsisht 29-36% e përmbajtjes së acideve yndyrore të vajit të arganit vjen nga acidi linoleik, ose omega-6, duke e bërë atë një burim të mirë të këtij lëndë ushqyese thelbësore.

Acidi oleik, megjithëse jo thelbësor, përbën 43-49% të përbërjes së acideve yndyrore të vajit të arganit dhe është gjithashtu një yndyrë shumë e shëndetshme. I gjetur edhe në vajin e ullirit, acidi oleik është i njohur për ndikimin e tij pozitiv në shëndetin e zemrës.

Përveç kësaj, vaji i arganit është një burim i pasur i vitaminës E, e cila kërkohet për lëkurë, flokë dhe sy të shëndetshëm. Kjo vitaminë gjithashtu ka veti të fuqishme antioksiduese.

  1. Ka veti anti-oksiduese dhe anti-inflamatore

Vaji i arganit është i pasur me vitaminë E, ose tokoferol, një vitaminë e tretshme në yndyrë që shërben si një antioksidant i fuqishëm për të reduktuar efektet e dëmshme të radikaleve të lira.

Komponime të tjera të pranishme në vajin e arganit, si CoQ10, melatonin dhe sterolet bimore, gjithashtu luajnë një rol në kapacitetin e tij antioksidues.

Përveç kësaj, disa kërkime tregojnë se vaji i arganit mund të aplikohet drejtpërdrejt në lëkurën tuaj për të reduktuar inflamacionin e shkaktuar nga lëndimet ose infeksionet.

  1. Mund të trajtojë disa gjendje të lëkurës

Vaji i arganit ka qenë një ilaç popullor në shtëpi për trajtimin e sëmundjeve inflamatore të lëkurës për dekada – veçanërisht në Afrikën e Veriut, ku edhe kanë origjinën pemët e arganit.

Megjithëse ka prova të kufizuara shkencore që mbështesin aftësinë e vajit të arganit për të trajtuar infeksione specifike të lëkurës, ai ende përdoret shpesh për këtë qëllim.

Megjithatë, hulumtimet aktuale tregojnë se vaji i arganit përmban disa komponime antioksidante dhe anti-inflamatore, gjë që mund të jetë arsyeja pse duket se trajton indet e lëkurës.

 

Burimi: Healthline

Postimi i vjetër
Blloqet e ndërtimit të flokëve
Postimi i ri
Çka i shkakton njollat e zeza në lëkurë?