Përfitimet e acidit Kojik
news

Përfitimet e acidit Kojik

Acidi Kojik është një kimikat i prodhuar nga lloje të ndryshme të kërpudhave. Është gjithashtu një nënprodukt i salcës së sojës të fermentuar dhe verës së orizit.

Përdorimet

Acidi Kojik ndonjëherë përdoret në produktet e shëndetit dhe bukurisë për të ndriçuar lëkurën. Mund të përdoret për të trajtuar kushtet e lëkurës, të tilla si dëmtimet nga dielli, plagët dhe njollat e moshës.

Shkenca pas asaj se si acidi kojik funksionon si një agjent ndriçues përfshin efektin e tij në prodhimin e melaninës.

Melanina është një pigment natyral në trup që i jep ngjyrë syve, flokëve dhe lëkurës. Një aminoacid i quajtur tirozinë është i nevojshëm për të mbështetur prodhimin e melaninës.

Acidi Kojik vepron duke bllokuar formimin e tirozinës, e cila më pas parandalon prodhimin e melaninës. Ulja e prodhimit të melaninës mund të ketë një efekt ndriçues në lëkurë.

Acidi Kojik përdoret më së shpeshti në produktet kozmetike, si kremrat, losionet dhe serumet. Përdoret edhe në disa sapunë. Shumë produkte me acid kojik janë të destinuara për përdorim në duar ose në fytyrë.

Përfitimet

Përfitimet e përdorimit të produkteve që përmbajnë acid kojik mund të përfshijnë si vijon:

  • Efekti kundër plakjes: Produktet që përmbajnë acid kojik mund të ndriçojnë lëkurën, gjë që mund të përmirësojë shfaqjen e njollave të moshës dhe dëmtimin nga dielli. Reduktimi i njollave të errëta mund të ketë një efekt kundër plakjes.
  • Trajtoni melazmën: Acidi Kojik mund të jetë gjithashtu i dobishëm në uljen e melasmës, e cila është errësim i lëkurës për shkak të shtatzënisë.
  • Zvogëlon pamjen e plagëve: Acidi Kojik gjithashtu mund të zvogëlojë ngjyrën e plagëve. Ai mund të zvogëlojë pigmentimin e errët të lidhur me lloje të caktuara të plagëve. Ndriçimi i shenjave mund ta bëjë atë më pak të dukshëm.
  • Përfitimet antifungale: Acidi Kojik gjithashtu mendohet të ketë disa përfitime antifungale. Mund të jetë e dobishme në parandalimin dhe trajtimin e disa infeksioneve si infeksionet e këmbëve dhe mykut.
  • Efektet antibakteriale: Acidi Kojik mund të ofrojë gjithashtu përfitime antibakteriale. Mund të ndihmojë në zvogëlimin e mundësive të zhvillimit të llojeve të zakonshme të infeksioneve bakteriale të lëkurës.

Burimi: Medical News Today

Postimi i vjetër
Pse duhet të përdorni krem kundër diellit edhe në stinët e tjera përveç verës?
Postimi i ri
Efekti i produkteve të formuluara me kafeinë për lëkurën tuaj