A mund të përmirësoni shëndetin e flokëve, lëkurës dhe thonjve me dietë?
news

A mund të përmirësoni shëndetin e flokëve, lëkurës dhe thonjve me dietë?

Me siguri e keni dëgjuar frazën "ju jeni çka hani". Kur bëhet fjalë për shëndetin e flokëve, lëkurës dhe thonjve tuaj, kjo deklaratë mund të ketë disa të vërteta.

Një rishikim i vitit 2019 identifikoi një lidhje midis mangësive të mikronutrientëve dhe anomalive të lëkurës në flokë, lëkurë dhe thonj. Anomalitë e lëkurës mund të përfshijnë:

 

 • aknet
 • ekzema
 • psoriasis
 • melanoma
 • kushte të tjera të lëkurës

 

Në veçanti, studiuesit thanë se marrja e dobët ose përthithja e ulët e disa vitaminave dhe mineraleve mund të jetë fajtori.

Këto vitamina dhe minerale përfshijnë:

 

 • vitamina B
 • vitamina të tretshme në yndyrë si A, E dhe K
 • zinku
 • hekuri
 • bakri
 • seleniumi
 • acidet yndyrore esenciale


Në mënyrë të ngjashme, një studim i vitit 2017, arriti në përfundimin se lloje të shumta të mangësive ushqyese mund të rezultojnë në humbjen e flokëve.


Burimi: Healthline

Postimi i vjetër
Flokët e dobët
Postimi i ri
A rriten flokët më të trashë pas rruajtjes?