Çfarë është Ferritina
news

Çfarë është Ferritina

Kjo proteinë në trupin tuaj mund të lidhet me rënien e flokëve.

Humbja e flokëve në çdo rast mund të jetë e frikshme, veçanërisht nëse duket se nuk arrini deri në fund. Ndërsa mund të keni dëgjuar për frizurat e ngushta, gjenetikën dhe stresin ekstrem që janë ndër shkaqet më të zakonshme të rënies së flokëve, ka edhe shumë arsye të tjera themelore që mund të mos i dini – të tilla si nivelet e ulëta të ferritinës.

Sipas klinikës Cleveland, ferritina është një proteinë në trupin tuaj që ruan hekurin. Hulumtimet kanë dhënë shumë prova se niveli i tepërt ose shumë i vogël i hekurit mund të ketë një lidhje të drejtpërdrejtë me rënien e flokëve. Më poshtë, ne zbërthejmë më shumë se çfarë është ferritina dhe si mund të ndikojë në flokët tuaj.

Çfarë është Ferritina?

Klinika Cleveland thotë se ferritina është një proteinë në trupin tuaj që ruan hekurin dhe e çliron atë në një mënyrë të kontrolluar. Hekuri është një mineral thelbësor që kontribuon në shëndet të mirë. Ndihmon në parandalimin e anemisë – një gjendje në të cilën njeriut i mungon një sasi normale e qelizave të kuqe të gjakut për të transportuar oksigjen në indet e trupit – dhe rrit rezistencën ndaj infeksionit. Të kesh shumë pak mund të çojë në mungesë hekuri, thotë Klinika Mayo, ndërsa të kesh shumë mund të tregojë një problem tjetër.

Sa hekur ka nevojë varet nga gjinia dhe mosha e tyre, thotë Klinika e Cleveland. Për shembull, nëse jeni një femër në të 30-at, doza e rekomanduar ditore është 18 miligramë. Por nëse jeni një mashkull në të 30-at, ju nevojiten vetëm 8 miligramë hekur çdo ditë. Për të gjetur hekurin e saktë që ju nevojitet, është më mirë të konsultoheni me një mjek për sasinë e duhur.


Burimi: L'Oréal

Postimi i vjetër
Si të kujdeseni për lëkurën e yndyrshme në verë
Postimi i ri
5 gjëra për kujdesin personal që mund të bëni në shtëpi