Çfarë i shkakton poret e bllokuara?
news

Çfarë i shkakton poret e bllokuara?

Nëse e keni gjetur veten duke kërkuar përgjigjen se si të zhbllokoni poret, nuk jeni aspak vetëm. Poret e bllokuara janë një shqetësim i zakonshëm për kujdesin e lëkurës që mund të jetë një dhimbje e madhe, dhe të dish se si t'i trajtosh ato mund të jetë gjithashtu një sfidë.

Çfarë janë poret?

Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë (AAD), ka xhepa të vegjël të quajtur gjëndra djerse në shtresën e mesme të lëkurës tuaj (dermis). Këto gjëndra bëjnë djersën - siç do të prisnit - e cila kalon nëpër tuba të vegjël dhe del nga vrimat e vogla të quajtura pore. Poret luajnë një rol thelbësor në mbajtjen e trupit tonë të freskët (nëpërmjet djersës) dhe nxjerrjen e substancave toksike që trupi nuk ka nevojë. Dhe kur ato pore bllokohen, ato mund të çojnë në shpërthime dhe akne të rënda.

4 Shkaqet e zakonshme të poreve të bllokuara

Nëse keni përjetuar puçrra, mund të jetë për shkak të poreve të bllokuara. Lexoni për të mësuar më shumë rreth këtyre shkaqeve të zakonshme dhe produkteve që mund të përdorni për të ndihmuar në pastrimin e lëkurës.

1. Lëkura e vdekur

Lëkura kalon nëpër një cikël të shpeshtë të heqjes dhe krijimit të qelizave të reja të lëkurës. Dhe sipas klinikës Mayo, poret mund të bllokohen për shkak të qelizave të vdekura të lëkurës që grumbullohen në sipërfaqen e lëkurës. Ndërsa plakeni, aftësia e lëkurës tuaj për të hequr qelizat e vdekura të lëkurës nga sipërfaqja e lëkurës ngadalësohet, gjë që mund të çojë në grumbullim nëse nuk eksfoliohet. Prandaj, sigurohuni që të përdorni një eksfoliues dy deri në tre herë në javë.

#2. Vaji i tepërt

Lëkura juaj ka gjëndra dhjamore, të cilat krijojnë vajra natyralë (ndryshe sebum) që kanë për qëllim të ushqejnë lëkurën. Në një botë të përsosur, sebumi thjesht do ta mbante lëkurën të butë dhe të hidratuar. Megjithatë, ka raste kur gjëndrat dhjamore mund të bëhen tepër aktive, duke çuar në krijimin e një sasie të tepërt vaji. Kjo më pas mund të bëjë që qelizat e vdekura të lëkurës të ngjiten së bashku në vend që të largohen. Prandaj, sigurohuni që të përdorni pastruesin e duhur të fytyrës për të reduktuar yndyrën e tepërt.

#3. Pastrimi dhe eksfolimi i tepërt

Pastrimi dhe eksfolimi duhet të luajnë një rol thelbësor në rutinën tuaj të kujdesit të lëkurës, por teprimi i gjërave të mira mund të bëhen të këqija. Dhe nëse pastroni ose eksfoloni shumë, mund të rrezikoni të hiqni lëkurën tuaj nga vajrat e saj natyralë, gjë që mund të bëjë që gjëndrat tuaja të yndyrës të mbikompensohen dhe të krijojnë edhe më shumë yndyrë. Pastaj, vaji i tepërt mund të bllokojë poret tuaja. AAD gjithashtu sugjeron që pastrimi i lëkurës tuaj shumë shpesh mund të shkaktojë acarim, duke çuar në pore të përflakur dhe më të dukshme. Pra, sigurohuni që të pastroni dy herë në ditë (një herë në mëngjes dhe një herë para gjumit) dhe kushtojini vëmendje lëkurës tuaj kur bëni eksfolim. Nëse vëreni ndonjë acarim, zvogëloni numrin e herëve që bëni eksfolim në javë.

#4. Përdorimi i produkteve të gabuara të bukurisë

Sado e trishtueshme të thuhet, disa nga produktet tuaja të preferuara të bukurisë mund të jenë fajtorë për poret tuaja të bllokuara. Pra, kërkoni produkte me formula jo komedogjene, të cilat janë krijuar me përbërës që nuk do të bllokojnë poret.


Burimi: L'Oréal

Postimi i vjetër
Çfarë është vaji i pemës së çajit?
Postimi i ri
Çfarë i shkakton rrathët e errët nën sy?