Çfarë janë Parabenet?
news

Çfarë janë Parabenet?

Parabenët janë një familje kimikatesh të prodhuara nga njeriu që përdoren për të ruajtur artikujt, duke përfshirë kozmetikën, kujdesin e flokëve, ushqimet dhe pijet, dhe sipas Administratës së Ushqimit dhe Barnave (FDA), ato ndihmojnë në luftimin e rritjes së baktereve të dëmshme ose mykut në produkte.

A janë të dëmshëm parabenët?

Është e paqartë se si dhe nëse parabenët ndikojnë në shëndetin e njeriut, por siç raporton The Washington Post, shqetësimet për parabenët u ngritën për herë të parë në fund të viteve 1990 dhe polemika u ngrit më tej në 2004 kur Philippa Darbre, profesoreshë në Shkollën e Shkencave Biologjike në Universitetin e Reading, bëri një studim të vogël që gjeti parabenë në indet e tumoreve të gjirit.

Megjithatë, nuk ka pasur asnjë lidhje të konfirmuar midis parabenëve dhe kancerit të gjirit, dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe FDA vazhdojnë të lejojnë praninë e parabeneve në mallra.

Dhe ndërsa heqja e parabenëve nga rutina juaj e kujdesit të flokëve nuk do të bëjë ndonjë dëm, është e rëndësishme të theksohet se ekspertët paralajmërojnë se disa artikuj pa parabenë mund të zgjasin për një kohë më të shkurtër, prandaj sigurohuni që të kontrolloni jetëgjatësinë e produktit tuaj.

Si të hiqni parabenet nga rutina juaj e kujdesit të flokëve

Heqja e parabenëve nga produktet tuaja të kujdesit të flokëve është po aq e lehtë sa kontrollimi i listës së përbërësve, dhe parabenët shpesh renditen në etiketa si metilparaben, propilparaben, butilparaben dhe etilparaben.


Burimi: L'Oréal

Postimi i vjetër
A po ju bien shumë flokë gjatë dushit?
Postimi i ri
Cila është anatomia e flokëve?