Cila është anatomia e flokëve?
news

Cila është anatomia e flokëve?

Ekzistojnë dy komponentë kryesorë në strukturën e flokëve tuaj: gjëndra e flokëve dhe boshti i flokëve. Ndërsa punojnë së bashku, secili ka një rol të veçantë në përbërjen e fijeve tuaja, siç shpjegon Qendra Kombëtare për Informacionin Bioteknologjik (NCBI).

Folikula e flokëve

Folikuli i qimeve ulet nën sipërfaqen e lëkurës dhe shtrihet poshtë në shtresën dermis të lëkurës tuaj. Çdo gjëndër ka një gjëndër dhjamore që prodhon sebum të pasur me lipide (një vaj) i cili mbron natyrshëm flokët dhe hidraton skalpin e kokës. Në bazën e gjëndrës së flokëve është një llambë flokësh. Këtu ndodh procesi aktual i rritjes së flokëve.

Flokët rriten ndërsa enët tuaja të gjakut dërgojnë lëndë ushqyese në qelizat brenda llambës së flokëve. Ndërsa qelizat e flokëve rriten, ato ngjiten me folikulën dhe qelizat e vjetra shtyhen nga jashtë duke rezultuar në pamjen e flokëve tuaj si fije.

Boshti i flokut

Boshti i flokëve është fijet e forta filamentoze të dukshme mbi sipërfaqen e lëkurës. Forma e boshtit të flokëve dhe këndi që rritet nga dermisi luan një rol të madh në përcaktimin e llojit të flokëve tuaj. Boshti i flokëve përbëhet nga tre shtresa.

Medulla: Shtresa më e brendshme përbëhet nga sheqeri dhe aminoacidet, glikogjeni dhe citrulina.

Korteksi: Shtresa e mesme që rrethon medullën. Ai përmban lidhje keratine që ndihmojnë në elasticitet dhe melanocitet, qeliza të veçanta që prodhojnë pigment melanine që përcakton ngjyrën e flokëve.

Kutikula: Shtresa më e jashtme e flokëve. Është e mbuluar nga një shtresë e vetme molekulare lipidesh që largon ujin dhe i jep flokëve shkëlqim.

 

Burimi: L'Oréal

Postimi i vjetër
Çfarë janë Parabenet?
Postimi i ri
Çfarë është një trajtim me keratin?