Çfarë janë pikat e zeza?
news

Çfarë janë pikat e zeza?

Pikat e zeza - ato pika të vogla të errëta që zakonisht mund të gjenden në hundë, ballë ose mjekër - janë një shqetësim i zakonshëm për kujdesin e lëkurës që ndajnë njerëzit e të gjitha moshave. Pavarësisht se sa i zellshëm jeni me rutinën tuaj të kujdesit të lëkurës, ka ende një shans që ato pika të zeza të padëshirueshme të shfaqen.

Përpara se të hulumtoni në produktet e kujdesit të lëkurës për të ndihmuar në trajtimin dhe menaxhimin e pikave të zeza, është e rëndësishme të kuptoni pse njerëzit marrin pika të zeza. Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë (AAD), pikat e zeza mund të jenë shenjë e një forme të butë aknesh.

Sipas AAD, pikat e zeza shfaqen kur yndyra, qelizat e vdekura të lëkurës dhe bakteret grumbullohen në sipërfaqen e lëkurës tuaj dhe bllokojnë poret tuaja. Nëse poret tuaja qëndrojnë të hapura pasi të jenë bllokuar, mund të shkaktojë gunga me një nuancë të zezë – si emri i pikave të zeza.

A duhet të hiqni pikat e zeza në shtëpi?

Ne duhet të pastrojmë një keqkuptim të zakonshëm në lidhje me menaxhimin e këtij shqetësimi të veçantë të lëkurës - nuk duhet të përpiqeni t'i hiqni, shpërndani, shtrydhni ose të hiqni qafe pikat e zeza vetë (dhe të shmangni të gjitha mjetet për heqjen e pikave të zeza). Ndërsa nxjerrja e pikave të zeza mund të jetë joshëse, kjo mund të rezultojë në acarim, skuqje dhe madje edhe shenja. Nëse keni një pikë të zezë për të hequr, ruajeni atë për dermatologun ose estetistin tuaj.

Në vend të kësaj, fokusi juaj duhet të jetë në arritjen e pamjes së lëkurës më të pastër me një rutinë solide të kujdesit të lëkurës. Kur bëhet fjalë për menaxhimin dhe parandalimin e pikave të zeza, ka të bëjë me përafrimin e rutinës suaj të kujdesit të lëkurës me mirëmbajtjen e duhur, në mënyrë që të mund të zvogëlojë grumbullimin që çon në pika të zeza.

Burimi: L'Oréal

Postimi i vjetër
Si aplikohet kremi mbrojtës ndaj diellit
Postimi i ri
Përfitimet e vajit jojoba për lëkurën