Çfarë janë strijat?
news

Çfarë janë strijat?

Kur bëhet fjalë për trupin tuaj, ka kaq shumë gjëra që duhet të keni parasysh për t'u kujdesur për veten. Nga ngrënia e ushqimeve të duhura deri te ushtrimet e përditshme e deri te ndjekja e rutinës së duhur të kujdesit për lëkurën – ndonjëherë mund të jetë pak dërrmuese. Një shqetësim për kujdesin e lëkurës që shumica prej nesh hasin në një moment në jetën tonë? Shenjat e strijave!

Akademia Amerikane e Dermatologjisë (AAD) thotë se një shenjë strije është një lloj mbresë që zhvillohet kur lëkura shtrihet ose tkurret shpejt, duke shkaktuar këputjen e kolagjenit dhe elastinës, të cilat mbështesin lëkurën tonë. Si rezultat, kur lëkura juaj shërohet, mund të formohen strija. Ato shfaqen shpesh në bark, gjoks, ije, dhe kofshë, sipas Mayo Clinic, dhe janë veçanërisht të zakonshme tek gratë shtatzëna, përkatësisht gjatë tremujorit të fundit.

Çfarë i shkakton strijat?

Ne e prekëm këtë temë shkurtimisht, por ju mund të dëshironi të dini më shumë detaje se çfarë i shkakton në të vërtetë strijat. Sipas AAD, strijat kanë më shumë gjasa të zhvillohen gjatë rritjeve që ndodhin në pubertet, shtatzëni, humbje ose shtim të shpejtë të peshës dhe stërvitje me peshë që çon në rritje të shpejtë të muskujve. Kjo ndodh sepse, siç e përmendëm më lart, strijat zhvillohen kur lëkura juaj shtrihet ose tkurret shpejt. Ashpërsia e strijave mund të ndikohet nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë tendencën tuaj gjenetike, shkallën e stresit në lëkurë dhe nivelin e kortizonit (një hormon që dobëson fibrat elastike në lëkurë), sipas klinikës Mayo.

Burimi: L'Oréal

Postimi i vjetër
5 gjëra për kujdesin personal që mund të bëni në shtëpi
Postimi i ri
Si të hiqni qelizat e vdekura të lëkurës nga fytyra juaj