Ja pse duhet të shtoni kalcium në rutinën tuaj të kujdesit të lëkurës
news

Ja pse duhet të shtoni kalcium në rutinën tuaj të kujdesit të lëkurës

Kur mendojmë për kalciumin, shpesh mendojmë për një gotë qumësht ose se si minerali ndihmon kockat tona. Në fakt, mund të mendoni se marrja e përditshme e kalciumit ka për qëllim të dalë nga ushqimi dhe pijet tuaja – duke përfituar kockat e trupit tuaj duke i mbajtur ato të forta.

Çfarë është Kalciumi?

Ndërsa minerali i kalciumit është i njohur për rolin e tij kyç në shëndetin e kockave dhe dhëmbëve, me vetitë e tij kundër plakjes, ai gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në sipërfaqen e lëkurës dhe në qarkullimin e qelizave. Shumica e kalciumit në lëkurën tuaj gjendet në shtresën e saj më të jashtme. Kur jeni i ri, qelizat e reja të lëkurës prodhohen dhe plotësohen përmes ciklit natyror të lëkurës. Gjatë atij cikli, këto qeliza të lëkurës udhëtojnë në sipërfaqen e lëkurës tuaj dhe më pas vdesin sapo të arrijnë destinacionin e tyre (sipërfaqja e lëkurës tuaj). Qelizat e vdekura të lëkurës mblidhen në lëkurë dhe zakonisht hiqen me pastrim dhe eksfolim. Ndërsa plakeni, procesi i rinovimit të qelizave sipërfaqësore, ose krijimi i qelizave të reja të lëkurës do të ngadalësohet. Kalciumi ndihmon në rimbushjen e atyre qelizave të lëkurës, gjë që e bën atë një përbërës yll për kundër-plakjes.

Cilat janë përfitimet e kalciumit?

Plakja e lëkurës është e lidhur me hollimin e lëkurës tuaj. Lëkura e holluar është më pas e ndjeshme ndaj rënies së dukshme dhe humbjes së përgjithshme të integritetit të lëkurës. Është e zakonshme të filloni të shihni lëkurë të dukshme të holluar dhe të varur nga mesi deri në fund të të 50-tave, por disa mund ta përjetojnë atë më herët – veçanërisht nëse aplikimi i kremit të diellit nuk ishte pjesë e rutinës suaj të rregullt të kujdesit të lëkurës gjatë viteve të reja.      

Ju mund të rifitoni fryrjen e një pamjeje rinore duke provuar një krem kundër plakjes së ditës ose natës të formuluar me kalcium. Kjo mund të ndihmojë në përforcimin e elasticitetit natyral të lëkurës suaj, duke e mbajtur atë të duket më e fortë. Kalciumi mund të duket si një përbërës i papritur kundër plakjes, por ai bën shumë gjëra të njëjta për lëkurën tuaj të pjekur siç bën për trupin tuaj, duke e mbajtur lëkurën dhe kockat të duken të forta dhe më të përgatitura për të luftuar efektet e zakonshme të plakjes.

Pse të shtoni kalcium në rutinën tuaj të kujdesit të lëkurës?        

Sipas një studimi të botuar në Annals of Dermatology, kalciumi është thelbësor në rregullimin e funksionit të lëkurës tuaj (sikurse, ndihmon në mbrojtjen e lëkurës tuaj nga sëmundje si dermatiti atopik dhe psoriasis). Kjo do të thotë që kalciumi është gjithashtu një pjesë e rëndësishme e barrierës së lëkurës suaj. Barriera e lëkurës suaj mund të irritohet nga faktorë të brendshëm si stresi dhe dehidratimi ose faktorë të jashtëm si ndotja dhe përbërësit e ashpër, të cilët mund të rezultojnë në lëkurë të thatë dhe të lirshme që është e prirur për linja të imta dhe rrudha.


Burimi: L'Oréal

Postimi i vjetër
Llojet e ndryshme të ekzemës që duhet të dini
Postimi i ri
Si të kujdeseni për lëkurën e yndyrshme në verë